logo

Könyvbemutató: Stabilitás és dinamizmus – Az innovatív fiskális politika alapjai

Stabilitás és dinamizmus. Az innovatív fiskális politika alapjai – ezzel a címmel jelent meg a közelmúltban a magyarországi ICEG European Center független közgazdaság-tudományi kutatóintézet tudományos munkatársa, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közgazdaságtani és Nemzetközi Gazdaságtani Tanszékének tudományos főmunkatársa, Kovács Olivér könyve, amelynek a szakmai bemutatóját 2016. február 10-én, szerdán 16 órától tartották Budapesten, a Rózsavölgyi Szalonban (1052 Budapest, Szervita tér 5.).

A kötetben a szerző arra a kérdésre keresi a választ, hogy létezhet-e egyszerre stabilizáló és dinamizáló költségvetési konszolidáció – amely képes hozzájárulni a fiskális fenntarthatóság eléréséhez és a gazdaság növekedési képességének javításához –, s ha igen, akkor értelmezéséhez milyen elméleti keretre van szükségünk.

A Szerző kutatási területei közt említhetjük a következőket: (i) a komplexitás tudományának közgazdaságtani alkalmazása a fenntartható fejlődés területén (pl.: strukturális váltás, technológiai-gazdasági paradigmaváltások, egyenlőtlenségek, ipar 4.0, a modern állam fenntarthatósága stb.), illetve az (ii) innováció és innovációs szakpolitika nyitott kérdéseinek vizsgálata.

Publikált többek között a Közgazdasági Szemle, Pénzügyi Szemle, Köz-Gazdaság, Competitio, Valóság, című hazai folyóiratokban. Külföldön megjelent tudományos munkái például a Technology in Society, a Social Sciences, az Eastern Journal of European Studies és a Perspectives on European Politics and Society című folyóiratokban, a Routledge kiadónál, a finnországi Finland Futures Research Centre-nél, a varsói székhelyű TIGER illetve a Lengyel Külügyi Intézetnél, az Európai Bizottságnál, továbbá a new yorki Columbia Egyetemen működő Columbia Center on Sustainable Investment intézetnél jelentek meg.

A rendezvény moderátora az Alinea Kiadó képviseletében Golubeff Lóránt volt.

A kötethez hozzászólt:

  • Csaba László egyetemi tanár, az MTA rendes tagja
  • Kovács Árpád egyetemi tanár, a Magyar Közgazdasági Társaság és a Költségvetési Tanács elnöke
  • Musto István nyugalmazott egyetemi tanár, a Német Fejlesztéspolitikai Intézet volt osztályvezetője

Olivér Kovács Ph.D is a Hungarian economist specialised in the research fields of sustainable development, fiscal sustainability, innovation and innovation policy.

Leave a Reply

*