logo

Management and Economic Policy for Development – Recenzió Grzegorz W. Kołodko (szerk.) új kötetéről

Kovács, O. (2014): Grzegorz W. Kołodko (ed.) (2014): Management and Economic Policy for Development. Economic Issues, Problems and Perspectives. NOVA Science Publishers, Inc. New York, 2014. Külgazdaság, Vol. 58., No. 9-10 pp. 108-115.

Az egyik megkerülhetetlen szaktekintélynek számító lengyel közgazdász, Grzegorz W. Kołodko által szerkesztett kötet kéttucat nemzetközileg elismert szakember meglátását tartalmazza. Termékeny munkásságuk garantálja, hogy mind az elmélet, mind pedig a gyakorlat oldala kellő hangsúlyt kapjon. A kötet olyan szellemi kalandra invitál, amely voltaképp szemnyitogató és látásmód-változtató potenciállal rendelkezik. Amellett érvel, hogy a társadalmi-gazdasági fejlődéshez egyfajta Új Pragmatizmusra van szükség. E koncepció leszámol a végtelen konstans gazdasági növekedés dogmájával. A mennyiségi és minőségi növekedésre, a fejlődésre fókuszál. A könyv két részből áll. Az első a menedzsment és fejlődés, míg a második a gazdaságpolitika és fejlődés kérdéskörét járja körül. Természetesen nem vállalkozhatunk a kötet teljeskörű bemutatására, az egyes fejezetek legfontosabb megállapításaira koncentrálunk, amelyek néhol reflexióra késztettek bennünket.

Olivér Kovács Ph.D is a Hungarian economist specialised in the research fields of sustainable development, fiscal sustainability, innovation and innovation policy.

Leave a Reply

*